[ra_banner style=”s10″ css=”.vc_custom_1516100910773{background-color: #fecc07 !important;}”]

14 Maart 2018, Kantine Walhalla, Rotterdam

[ra_button style=”btn-naked” text=”text-uppercase” i_type=”fontawesome” i_align=”right” title=”registreer nu” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.apform.nl%2Fformulieren%2Fview.php%3Fid%3D153|||” i_icon_fontawesome=”fa fa-angle-right”]
[/ra_banner]

9.30 - 10.00 Inloop

10.00 - 10.15 Opening

Welkomstwoord door dagvoorzitter Tracy Metz

Tracy Metz, journalist en auteur over urban issues. Ze schrijft voor o.a. NRC, De Groene Amsterdammer en Architectural Record en is correspondent voor het Radio1 programma ‘Spraakmakers’. Ze is directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland en leidt de live talkshow Stadsleven.

10.15 - 10.45 Keynote: Nieuwe wegen inslaan

Door Derk Loorbach, professor en directeur bij DRIFT, Erasmus Universiteit

Derk Loorbach, professor en directeur bij transitie-instituut DRIFT, zoomt tijdens het Happy Mobility congres in op fundamentele verandering. “Het huidige mobiliteitssysteem is erg goed in het faciliteren van (individuele) mobiliteit om economische activiteiten mogelijk te maken, en dat zo efficiënt mogelijk. Dit systeem loopt tegen zijn grenzen aan. Files, teveel uitstoot, blik op straat en ga zo maar door. Ik wil vooruitkijken naar een nieuwe transitie die gaat over een mobiliteitssysteem in dienst van een gezonde en veerkrachtige samenleving.”

10.45 – 11.20 Inspirerende initiatieven

Verschillende initiatiefnemers delen hoe zij op hun eigen manier werken aan ‘Happy Mobility’. Op het programma o.a.:

11.20 – 11.40 Koffiepauze

11.40 - 12.00 Keynote: Spatial Justice

Door Stefan Bendiks, architect en Directeur bij Artgineering.

Stefan Bendiks is stedenbouwkundige en fietsexpert. Met zijn bureau Artgineering werkt hij aan de transformatie van ‘verkeersruimtes’ naar ‘publieke ruimtes’. Aan de hand van een van zijn projecten, het Dumon plein in Brussel, geeft hij een kijkje in de keuken wat bij een transformatieproces van ‘passieve’ naar ‘actieve’ mobiliteit allemaal om de hoek komt kijken. Hoe zou de stad eruit zien als er sprake is van ‘spatial justice’ tussen de verschillende gebruikers van de publieke (verkeers)ruimte?

12.00 – 12.45 Gesprek: De stad van de toekomst

Gesprek met o.a. Pascal Smet (Minister van Mobiliteit in Brussel), Anne Knol (Milieudefensie) en Daan Zandbelt (Rijksadviseur Fysieke Leefomgeving).

12.45 – 13.30 Lunch

[ra_icon_box template=”” heading_size=”icon-box-heading-sm” i_type=”linea” title=”Air Foundation presents: The Just City” icon_color=”#376ae3″ icon_color_two=”#00b9ff” icon_color2=”#8e54e9″ i_icon_linea=”icon-justice”]Kunnen we Rotterdam beter vormgeven door waarden als gelijkheid en rechtvaardigheid voorop te stellen?

Door Bas van der Pol / Air Foundation. Met oa. Marc Verheijen (Gemeente Rotterdam) en Stefan Bendiks (Artgineering).[/ra_icon_box]

[ra_icon_box template=”” heading_size=”icon-box-heading-sm” i_type=”linea” title=”HugoCycling presents: Van vervoersarmoede naar mobiliteitsgeluk” icon_color=”#376ae3″ icon_color_two=”#00b9ff” icon_color2=”#8e54e9″ i_icon_linea=”icon-bus”]Hoe creëren we een inclusief mobiliteitssysteem en hoe zorgen we dat dit onderwerp op de nationale agenda komt?

Door Hugo van der Steenhoven / HUGOCYCLING
mmv. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met oa. Martijn van de Leur (Verkeersonderneming), Lucas Harms & Peter Jorritsma (KiM) en Rob van der Bijl (FAVAS).[/ra_icon_box]

[ra_icon_box template=”” heading_size=”icon-box-heading-sm” i_type=”linea” title=”De toekomst van auto’s in de stad” icon_color=”#376ae3″ icon_color_two=”#00b9ff” icon_color2=”#8e54e9″ i_icon_linea=”icon-music_repeat_button”]De rol van de auto in de stad verandert. Sommigen zien geheel autovrije steden voor zich, anderen zien wel plek voor de auto maar op een andere manier dan nu het geval is. Welke kansen bieden zelfrijdende auto’s? Gebruiken we in de nabije toekomst alleen deelauto’s? Hoe versnellen we deze transitie en zorgen we ervoor dat het vervoersarmoede tegengaat?

Met oa. Anne Knol (Milieudefensie), Ananda Groag (Autodelen.info), Martien Das (Rijkswaterstaat) en Vincent Taapken (New Industry).[/ra_icon_box]

[ra_icon_box template=”” heading_size=”icon-box-heading-sm” i_type=”linea” title=”Experimenteren met de straat van de toekomst” icon_color=”#376ae3″ icon_color_two=”#00b9ff” icon_color2=”#8e54e9″ i_icon_linea=”icon-lab”]Hoe kunnen we door te experimenteren de huidige straten veranderen in straten waar je blij van wordt?

Door Marleen Lodder / DRIFT. Met oa. Jesse Jorg (WeTheCity)[/ra_icon_box]

15.15 - 15.30 Koffiepauze

15.30 - 15.45 Samenvatting Workshops onder leiding van Tracy Metz

15.45 - 16.15 Keynote: The future of mobility is shared (Live uit Londen)

Door Robin Chase, ondernemer en mede-oprichter Zipcar

Robin Chase spreekt op het Happy Mobility congres over deelauto’s, zelfrijdende  oertuigen en de impact die deze vormen van mobiliteit kunnen hebben op de stad. Chase is mede-oprichter van Zipcar, het grootste autodeelbedrijf ter wereld. Via een videoverbinding vertelt Chase op het Happy Mobility congres hoe auto’s, data en platforms een belangrijke rol kunnen spelen in het toegankelijk en mobiel houden van schone, gelukkige steden.

16.15 – 16.45 Keynote: Geen mobiliteitsgeluk zonder radicale verandering

Door Karel Martens, verkeersplanoloog en Associate Professor bij Technion, Israel Institute of Technology

Verkeersplanoloog Karel Martens vindt autobezitters een verwend volkje. De lange rijen op de snelweg zijn een bewijs van het succes van het autoverkeer, stelt hij. “De file blijft vaak de snelste weg van A naar B”, zegt Martens. Mensen die geen auto hebben, zijn veel langer onderweg. De overheid moet ervoor zorgen dat iedereen zich gemakkelijk kan verplaatsen, niet alleen de automobilist. De staat trekt nu miljarden uit voor een groep die met gemak het land doorkruist en dus niks tekort komt. De mensen zonder auto worden vergeten.”

16.45 – 17.45 Happy hour – netwerken

[ra_button style=”btn-solid” text=”text-uppercase” others=”btn-block” i_type=”fontawesome” i_align=”right” title=”Registreer nu” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.apform.nl%2Fformulieren%2Fview.php%3Fid%3D153||target:%20_blank|” i_icon_fontawesome=”fa fa-long-arrow-right” primary_color=”#2a3c98″ text_color=”#ffffff” lh=”70px”]
[ra_button style=”btn-solid” text=”text-uppercase” others=”btn-block” i_type=”fontawesome” i_align=”right” title=”Contact ” link=”url:mailto%3Ainfo%40happymobility.nl||target:%20_blank|” i_icon_fontawesome=”fa fa-long-arrow-right” primary_color=”#2f43a9″ text_color=”#ffffff” lh=”70px”]